leven in je lijf

Tijd voor mij om nieuwe stappen te zetten, en wat heb ik daar ongelofelijk veel zin in. En ja dat is ook spannend en een beetje onwennig.
Tegelijkertijd, zoals mijn docent van de opleiding graag zegt, that’s where the magic happens! En zo is het.

In mijn praktijk als natuurcoach en praktijkondersteuner ggz kom ik veel mensen tegen die in de reguliere hulpverlening vaak niet het gewenste resultaat bereiken. Vaak gaat het in de kern om de wens te gaan leven ipv overleven. Behandelingen zijn veelal gericht op het gedrag, het denken en het doen. Veelal vanuit het hoofd ipv vanuit het hart en het lijf.
En zorgt dit op langere termijn niet dat mensen die veranderingen kunnen maken die ze in hun hart graag willen maken. De wens van meer voldoening en levensvreugde.

De afgelopen 2 jaar heb ik me volledig ondergedompeld in de wondere wereld van de lichaamsgerichte psychotherapie. Ik heb voor deze opleiding gekozen vanuit mijn verlangen om mezelf als mens en therapeut verder te ontwikkelen. Om vervolgens op dieper niveau mensen te begeleiden naar meer levenskracht en energie, dichterbij hun eigen natuur.
Voor mij een bijzonder, enerverend en pittig proces, wat volledig in het teken stond van zelfonderzoek en zelfexpressie, in mezelf en in relatie tot de ander.

Een paar weken geleden ben ik met het 3de jaar gestart als lichaamsgerichte psychotherapeut in opleiding. En ga ik alle input van de afgelopen jaren daadwerkelijk nog meer in de praktijk te brengen in mijn werk met mensen, individueel en groepsgericht.

Vanuit mijn eigen praktijk lopenpraten.nl ben ik op zoek naar mensen die net als mij nieuwsgierig zijn, zich willen ontwikkelen en verlangen naar meer levenskracht en levensenergie. Mensen die open staan voor zelfonderzoek en zelfexpressie, vanuit een andere invalshoek en naast het praten willen ervaren wat lichaamsgerichte psychotherapie voor hen kan betekenen.

Lichaamssignalen zoals de ademhaling, hartslag, fysieke sensaties of emoties geven informatie over hoe het met je is. Door bewust te worden van deze signalen kun je jezelf beter leren kennen. Je weet dan niet alleen wanneer je grens is bereikt maar kunt deze grens ook steeds beter voelen en ernaar  handelen. Want voelen doe je met je lijf, niet met je hoofd.

Vaak luisteren we niet naar de signalen die ons lichaam geven. Gaan we maar door, want zoveel te doen, zoveel op ons bordje. Soms willen we bewust of onbewust niet voelen wat er te voelen valt. Omdat dit te pijnlijk, verdrietig of een gevoel van onmacht geeft. Dus storten we ons op ons werk, op het zorgen van anderen, op het internet of op andere afleidingen om maar niet stil te hoeven staan bij hoe het nu werkelijk met ons gaat.

Onverwerkte ervaringen en opgekropte emoties kunnen gaan vastzitten in je lijf. Als je niet luistert naar de boodschap van de signalen van je lichaam kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, somberheid, piekeren, slapeloosheid, ontevredenheid, en ook fysieke klachten zoals nek en rugklachten, hoofdpijn, etc.

Ik nodig mensen van harte uit om kennis te maken met lichaamsgerichte therapie, waarin de lichamelijke ervaring centraal staat en er wordt gesproken om begrip en duiding te geven aan de ervaring.
Want naast lichaamsbewustzijn gaat het om zelfexpressie: uiting geven aan wat je voelt en denkt op jouw eigen manier.

Zodat je uiteindelijk eerlijker en meer trouw aan je eigen natuur je leven kunt leiden. Je ontwikkelt meer zelfcompassie en oordeelt minder hard naar mezelf en anderen Je leert over spanning en ontspanning, over opgekropte emoties en gevoelens en hoe je deze lijfelijk kan ontladen.
Waardoor je meer leven in mijn lijf kan ervaren; meer energie, meer levenskracht. Hoe heerlijk is dat.

Inmiddels ben ik zo overtuigd van het belang van lichaamswerk en zie ik bijna dagelijks in mijn werk en in de maatschappij, hoe ver we soms verwijderd zijn van dat wat ons lichaam ons verteld. Door alle afleiding en prikkels om ons heen, het eeuwige moeten en alle verhalen in ons eigen hoofd dat we in de kern niet goed genoeg zijn, waardoor we nog meer ons best gaan doen en harder werken, etc.
En hebben we door corona en alle beperkende maatregelen zo kunnen voelen hoe zeer we lichamelijk contact, aanraken en aangeraakt worden (letterlijk en figuurlijk) hebben gemist.

Ik voel het bijna als een soort missie om hiermee aan de slag te gaan en terwijl ik dit schrijf voel ik de energie borrelen.

Wil je ook nieuwe stappen zetten en in beweging komen en ben je bereid tot zelfonderzoek? Ontdekken wat jouw lichaam en je emoties je vertellen? Wil je leren beter voor jezelf te zorgen, waarbij je aandacht hebt voor jouw werkelijke gevoelens, gedachten en jouw behoeften?

Dat kan.

Vanaf eind oktober ga ik individuele oefensessies geven waarin jouw lichaam de sleutel is. Ik werk oa met lichaamsgerichte oefeningen, ademwerk, expressie en meditatie. Altijd uitgaande van wat er zich in het hier en nu aandient.
Ik ga dit (voorlopig) doen onder supervisie van de opleiding en voor een gereduceerd tarief.

Dus ben je nieuwsgierig geworden en heb je vragen of ken je iemand die interesse zou kunnen hebben, dan hoor ik dat graag.

Je kunt contact met me opnemen via https://lopenpraten.nl/contact/

Ik heb er ongelofelijk veel zin en hoop je snel te ontmoeten!

Veel liefs,
Sigrid